هركس در اين روستا زباله پيدا كند جايزه مي گيرد!
همه جا تميز است حتي تا چند كيلومتر بعد از روستا هم خبري از هيچ زباله اي نيست. سطلهاي زباله اينقدر خالي مانده بودند كه اهالي روستا همه آنها را جمع كردهاند. شب ها هيچ ماشيني براي جمعآوري زبالهها حركت نميكند. شايد براي شهرنشينان با وجود تلاشهاي شهرداري، ديدن هر روزه سطلهاي پر اززباله و خيابانهايي كه هر گوشهاش آشغالي روي زمين ريخته عادي شده است، اما تصور چنين روستايي در دل يكي از استانهاي محروم كمي دور از ذهن باشد.
به گزارش اقتصادآنلاين به نقل از ايران، اما وجود روستاي بدون زباله «كهنكهور» در بخش مركزي شهرستان مهرستان سيستان و بلوچستان واقعيت دارد. مردم اين روستا براي ازبين بردن زباله هايشان و تميزي روستا نه منتظر دهياري مانده اند نه كمكها و بودجههاي دولتي. خودشان آستينهاي همت را بالا زدهاند و حالا بهعنوان تنها روستاي بدون زباله معرفي شدهاند.
محمد رفيع دهواري، فرماندار شهرستان مهرستان ميگويد: مردم اين روستا از ديرباز فرهنگ نريختن زباله را به فرزندان خود آموزش دادهاند و اين موضوع بين آنها نهادينه شده است. دستگاههاي دولتي كار زيادي براي اين موضوع انجام ندادهاند و همه كارها بر عهده خود مردم است. در واقع مردم روستا زمينه اوليه را داشتهاند و ما تنها آنها را هدايت كردهايم ويك سري كارها مانند روشهاي بهداشتي دفن زباله را به آنها آموزش دادهايم.
دهواري، «كهن كهور» را تنها روستاي بدون زباله در استان و -شايد- حتي كشور ميداند و ميگويد: مردم اينجا به قدري خود را مقيد به حفظ تميزي محيط روستا ميدانند و اطمينان دارند كه هيچ كس به خودش اجازه نميدهد زباله روي زمين بيندازد كه سطلهاي زباله را از محيط روستا جمعآوري كردهاند. البته حتي زماني هم كه سطلهاي زباله جمع نشده بود هميشه خالي بودند چون اينجا هيچ كس زبالههايش را از خانه بيرون نميآورد. روستا بقدري تميز است كه حتي ميتوانيم ادعا كنيم هر كس در اين روستا زباله پيدا كند ميتواند جايزه بگيرد!
40 روستاي ديگر بدون زباله ميشوند
فرماندار مهرستان درباره روشهاي دپو و امحاي زباله در اين روستا توضيح ميدهد: كاري كه ما انجام دادهايم اين است كه تفكيك زبالهها را به خانوادهها آموزش داده و تمام خانوارها زباله هايشان را قبل از دفن تفكيك ميكنند. حتي ۵۰درصد اين زبالهها مانند ته مانده ميوه، سبزي و مواد غذايي دوباره براي غذاي دامها مورد استفاده قرار ميگيرد. يك سايت زباله با كمك دهياري و اهالي در بيرون از روستا آماده شده و خود روستاييان بعد از تفكيك، زبالههاي باقي مانده را براي سوزاندن يا دفن به اين سايت ميبرند. نكته جالب اين است كه ما هيچ ماشين حمل زباله و كارگري براي جمع آوري زبالهها نداريم و تمام كار بر عهده خود روستاييان است. خودشان تفكيك ميكنند، جمع ميكنند، دفن ميكنند و خلاصه اينكه براي تميزي روستايشان منتظرنيستند يك ارگان دولتي كاري انجام دهد.
تمام ۱۱۰ خانوار ساكن در اين روستا براي تميزي محيط زندگيشان تلاش ميكنند، بيشتر كارهاي اين روستا توسط خود اهالي انجام ميشود. حياط منازل هم تميز است و به جرأت ميتوان گفت اين روستا يكي از روستاهاي پاك كشور است. حتي تا شعاع يك تا دو كيلومتري اين روستا هم هيچ زبالهاي وجود ندارد اگر بر فرض باد زباله را هم با خودش بياورد مردم خود را متعهد ميدانند كه سريع آن را جمع كنند.
اين موضوع تنها مربوط به زبالهها نيست بلكه اين حس مسئوليت در تمام جوانب زندگي آنها وجود دارد. مثلاً شاخههاي نخلها را خشك ميكنند و در محيطي كه از قبل مشخص كردند جمعآوري ميكنند تا باقيمانده آن روستا را كثيف نكند. حتي علوفه مورد نياز براي دام هايشان را هم در محيطي جدا جمع ميكنند.
دهواري اين روستا را بهترين نمونه در كشور ميداند و ميگويد: ۴۰ روستاي ديگر استان براي رسيدن به روستاي عاري از زباله هدفگذاري شده و ما تلاش داريم تا تمام روستاييان را به مسيري هدايت كنيم كه خودشان محيط زندگيشان را تميز نگه دارند. دهياران روستاهاي ديگر بارها براي ديدن تميزي اين روستا به اينجا سفر كردند و تلاش كردند الگوي مناسبي براي روستاي خودشان تهيه كنند. بارها گفتهام اگر كسي حتي يك زباله هم در اين روستا پيدا كند من به او جايزه ميدهم. شايد باورتان نشود اما اگر باد هم زبالهاي را با خود بياورد مردم براي برداشتن آن عجله دارند. كسي از اينكه خم شود و آشغالها را از روي زمين جمع كند خجالت نميكشد. از بچه 5 ساله تا پيرمرد 90 ساله همه خود را موظف به برداشتن زبالهها ميدانند.
تأثير آموزشهاي والدين به فرزندان
محسن دهقاني، دهيار روستاي كهن كهور كه تمام عمرش را در اين روستا گذرانده هم ميگويد: مردم اين روستا از ديرباز ريختن زباله را بد ميدانستند فرهنگ نظافت ازسالهاي دور در اين روستا مرسوم بوده و پدر و مادرها نريختن زباله را بهصورت عملي به بچه هايشان ياد ميدادند اما چون امكانات ارتباطي محدود بوده ما نميتوانستيم اين روستا را به همه ايران معرفي كنيم.
در قديم هم كه خبري از جمعآوري زبالهها بهصورت مكانيزه نبوده كهن كهورهميشه تميز بوده است.چند سالي ميشود كه به علت احداث سد مجبور شديم روستايمان را جابهجا كنيم و به اينجا آمدهايم اما هم روستاي قديمي و هم روستاي جديد هميشه تميز بوده است. شغل بيشتر مردم كشاورزي و دامداري است اما حتي در جمعآوري فضولات دامي و علوفه هم دقت لازم را دارند و هيچ اثري از باقي ماندههاي كشاورزي و دامها نميتوانيد در خانهها و كوچههاي روستا پيدا كنيد.
دهقاني ميگويد: اينجا خبري از اينترنت نيست و ما نتوانستهايم اين فرهنگ را در تمام كشور منتشر كنيم اما به تازگي با كمك و تلاش فرماندار مهرستان نام كهن كهور بهعنوان «روستاي بدون زباله» در كشور مطرح شده است.
از روزي كه فيلم اين روستا در شبكههاي مجازي منتشر شده خيليها تصور ميكنند اين تميزي به خاطرجمعآوري بموقع زبالهها از سوي دهياري است اما بهعنوان دهيار بايد بگويم مجموعه دهياري دخالت زيادي در جمعآوري زبالهها ندارد و مردم خودشان همه كارها را انجام ميدهند و خود را موظف ميدانند كه محيط روستايشان را پاك كنند.
دهيار روستاي كهن كهور همه 110 خانوار اين روستا را به نوعي دهيار ميداند و ادامه ميدهد: درست است كه در سايت آمار ۵۵ خانوار براي اين روستا ثبت شده اما ما ۱۱۰ خانوار هستيم كه در زمان اعلام به سايت آمار حدود50 درصد نتوانستيم در سايت ثبتنام كنيم چون اينجا اينترنت نداريم البته به تازگي دكل نصب شده اما هنوز دسترسيها وصل نيست. امكانات كم است، كم آبي اذيتمان ميكند اما جوانان روستا علاقهاي به مهاجرت به شهر ندارند. ميخواهند همين جا بمانند و هر كاري از دست شان برمي آيد براي زادگاه شان انجام دهند تا شايد روزي روستا هيچ كمبودي نداشته باشد.