بر اساس گزارش سالانه شبكه راهكارهاي توسعه پايدار، نهاد زير مجموعه سازمان ملل متحد، در اين رتبهبندي لبنان و افغانستان دو جايگاه پاياني را به خود اختصاص دادهاند و فرانسه به بهترين رتبه خود طي سالهاي اخير دست پيدا كرده است.
اين كشور اسكانديناوي كه ۵.۵ ميليون نفر جمعيت دارد از ۱۰ امتياز ممكن ۷.۸۲ امتياز كسب كرده و بالاتر از كشورهاي دانمارك، ايسلند، سوئيس و هلند، در صدر رده بندي گزارش رضايت جهاني قرار دارد.
ايران در اين گزارش پس از كشور جنگزده مالي و بالاتر از اوگاندا و ليبريا در رده ۱۱۶ قرار دارد.
فرانسپرس در خبري كه به اين گزارش اختصاص داده، يادآور ميشود كه پنج رتبه بالاي اين ردهبندي معمولا بدون تغيير است و تحت انحصار كشورهاي اروپايي، به خصوص كشورهاي شمال اروپا قرار دارد.
بر اساس گزارش رضايت جهاني كه از ۱۰ سال پيش تاكنون هر سال با حمايت سازمان ملل متحد در روز هجدهم مارس منتشر ميشود لبنان، ونزوئلا و افغانستان بيشترين سقوط را در رتبهبندي خوشبختترين يا شادترين كشور جهان داشتهاند.
در مقابل صربستان، بلغارستان و روماني، سه كشوري هستند كه از لحاظ شاخصههاي سنجش خوشبختي يا شادي پيشرفتهاي قابل توجهي در اين رتبه بندي داشتهاند.
لبنان كه كماكان با ناآرامي و بحران حاد اقتصادي دست و پنجه نرم مي كند با كسب ۲.۹۵ امتياز پايينتر از زيمبابوه و يك پله بالاتر از افغانستان در رده ما قبل آخر اين ردهبندي قرار گرفته است.
افغانستان با شرايط سخت ناشي از تداوم درگيريها و در نهايت حاكميت گروه شبهنظامي طالبان بر اين كشور همانطور كه انتظار آن ميرفت با كسب ۲.۴۰ امتياز از ۱۰ امتياز ممكن امسال نيز در رتبه آخر اين رده بندي جاي دارد.
اين گزارش از سال ۲۰۱۲ تاكنون به صورت منظم هر سال منتشر ميشود و در آن نتايج نظرسنجيهاي موسسه گالوپ از شهروندان در باره ميزان شادي و خوشبختي آنها با نرخ توليد ناخالص داخلي و نيز ارزيابي سطح همبستگي، آزاديهاي فردي و ميزان فساد حاكم بر كشورها مقايسه ميشود تا در جمعبندي و معدل گيري نهايي به يك امتياز كلي منتهي شود.
بر اساس رتبهبندي صورت گرفته بين حدود ۱۵۰ كشور جهان، آلمان و كانادا هر كدام يك رتبه نزول كردند و بالاتر از ايالات متحده به ترتيب در ردههاي ۱۴ و پانزدهم قرار گرفتند.
آمريكا در اين رتبه بندي در عوض با سه پله صعود نسبت به سال گذشته در رده شانزدهم جاي گرفته است. فرانسه در ميان خوشبختترين كشورهاي جهان با يك پله صعود به رده بيستم رسيد كه بهترين جايگاه اين كشور طي ده ساله گذشته محسوب ميشود.
بريتانيا اما بدون تغيير نسبت به سال گذشته كماكان در رده هفدهم خوشبختترين كشورهاي جهان قرار دارد. در ميان ديگر قدرتهاي بزرگ، برزيل با سه پله سقوط در جايگاه سي و هشتم و ژاپن با دو پله صعود به رده پنجاه و چهارم دست يافته است.
جايگاه روسيه در اين رتبه بندي كه پيش از تهاجم نظامي اين كشور به اوكراين تكميل شده است با ۴ پله سقوط در رده هشتادم قرار دارد.
چين با جهش ۱۲ پلهاي رتبه ۷۲ را به خود اختصاص داده و هند با سه پله صعود در جايگاه يكصد و سي و ششم خوشبختترين يا شادترين كشور جهان جاي گرفته است.
به اعتقاد جفري ساكس، يكي از تهيهكنندگان و نويسندگان گزارش سالانه رضايت جهاني، درسي كه از اين گزارش ميتوان گرفت و رهبران جهان بايد آنرا مد نظر قرار دهند اين است كه همبستگي اجتماعي، سخاوتمندي ميان افراد و صداقت دولتها نقشي حياتي در احساس رفاه و خوشبختي دارد.
كشورهاي اسكانديناوي از ابتداي انتشار گزارش رضايت جهاني تاكنون همواره جايگاه نخست رتبهبندي خوشبختترينها را به خود اختصاص دادهاند.
پيش از فنلاند كه امسال نيز به اين جايگاه دست يافت نروژ در سال ۲۰۱۷ صدر اين رده بندي را در اختيار گرفت و دانمارك نيز مدتها شاگرد اول اين مطالعه بود.