به گزارش خبرگزاري فارس از اصفهان، گون گياهي چند ساله است كه ارتفاع آن تا ۷۵ سانتيمتر ميرسد، از تيغ زدن گياه گون كتيرا به دست ميآيد كه مادهاي پركاربرد در صنايع آرايشي و بهداشتي است و به عنوان قوامدهنده در اين محصولات به كار ميرود.
كتيرا علاوه بر صنعت آرايشي و بهداشتي كاربرد دارويي هم دارد، مثلاً از كتيرا در فرآوردههاي درمان سرماخوردگي به عنوان نرمكننده و ضدسرفه استفاده مي شود و براي جلوگيري از گرمازدگي مصرف كتيرا توصيه شده است.
آبتين ميرطالبي، رئيس اداره بهرهبرداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري فارس عنوان كرد: كتيرا صمغ گياه گون است كه در مناطق سميرم، تيران و كرون، نجفآباد، خوانسار، بوئين و مياندشت، فريدونشهر و شهرضا برداشت ميشود.
رئيس اداره بهرهبرداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان ادامه داد: امسال مجوز تهيه ۱۰۰ تن كتيرا از گونزارهاي سطح استان را صادر كردهايم اما ميزان دقيق برداشت صمغ به دليل تغييرات آب و هوايي قابل پيشبيني نيست و بهرهبرداران پس از برداشت محصول به اين اداره مراجعه ميكنند تا پروانه حمل دريافت كنند و در همين مرحله اختلاف برداشت از قرارداد تعيين شود.
وي در پاسخ به نگرانيها از كاهش سطح گونزارها عنوان كرد: نگراني مردم براي موضوعات زيست محيطي بسيار خوب و امري لازم است اما بايد بررسي كرد كه آيا خسارت حاصل از برداشت كتيرا قابل جبران هست يا نه، هر كارگر بايد ۵۰۰ هكتار گونزار را تيغ بزنند از هر هزار گون ممكن است ۱۰۰ گون خشك شود اما در مقابل زايش گياه جبران آن را ميكند.
ميرطالبي در مقايسه سطح برداشت شده نسبت به مساحت گونزارهاي استان اصفهان گفت: دو ميليون هكتار گونزار در استان داريم اما سالانه حداكثر از ۳۰ تا ۴۰ هزار هكتار گونزار برداشت انجام ميشود كه به اين ترتيب زمان جبران به محيط داده ميشود.
وي اظهار كرد: هر كيلو گون كتيرايي خرمني از ۱۰۰ هزار تومان تا ۲۵۰ هزار تومان بسته به چين يك، دو و سه قيمت دارد و قيمت هر كيلو كتيراي مفتولي كه سفيد و شيشهاي هستند و در نجفآباد و تيران و كرون ميرويد بين ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان است.
رئيس اداره بهرهبرداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان خاطرنشان كرد: در استان اصفهان حدود ۲۰ گونه گون خاردار داريم كه از سه گونه كتيرا برداشت انجام ميشود، مابقي كتيرا نميدهد و كارگر كاري با آنها ندارد.
ميرطالبي تصريح كرد: نيمي از كتيراي كشور در استان اصفهان توليد ميشود، البته اين به معناي بيشتر بودن سطح گونزار نيست بلكه تعداد كارگران در اصفهان بيشتر است و حدود هزار تا ۱۵۰۰ كارگر در اصفهان به اين كار مشغولند، اساساً كتيرازني متعلق به استان اصفهان است و استانهاي ديگر اين فن را بلد نيستند.
رئيس اداره بهرهبرداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان اصفهان بيان كرد: كتيراي استان اصفهان به كشورهاي صنعتي اروپايي و آمريكا صادر ميشود و به جز مقداري اندك كه در عطاريها به فروش ميرسد بازار داخلي ندارد.
انتهاي پيام/۶۳۱۱۳/ص۱۰/